Aarhus Nord Potralen

 
 
   Kontakt 8200.dk

Lokal Info
Historiske Billeder
Lokal Historie
Sidste Nyt

Arkivet

Services
Bruger Service
Dagens Nyheder
Det sker i Århus
DMI Lokalt
Mad Opskrifter
Netradio
Pusterummet
Søgemaskiner
TV Programmer

Virus Information

Webcams

Bus Afgange fra Aarhus Sporveje
Århus Midttrafik
   Ruteplan
     Klik Her

  

 

 

 


 

Aarhus Nord Portalens WebGuide

NetGuide

Bil Guide
Bolig Guide

Bryllups Guide
Festival Guide
Musik Guide

Rejse Guide

Revy Guide
Vin Guide
Whisky Guide 
 

 
Aarhus Nord Portalen.Den hurtigste måde at blive synlig på nettet

Aarhus Nord Portalen
Den hurtigste måde at blive synlig på nettet

 

 

Send et E-Card 

 

Online Spil 

 

Private Links 

 

Chatten 

 

 

Aarhus Nord Portalen
 

Sæson for skovflåter og tæger...

 

Sol og sommer er også lig med skovflåt og tæger. Hvis man ved et uheld bliver bidt af bæstet, vil det i reglen ikke genere eller gøre ondt.

Men, fremhæver læge Carl J. Brandt, der har skrevet om skovflåt og tæger på net doktorens hjemmeside, der er al mulig grund til at få flåten fjernet i en fart, hvorimod en tæge sjældent vil sætte sig på mennesker.

I enkelte af disse dyr er der en mikroorganisme (borrelia burgdorferi), som kan give en sygdom, der kaldes borreliose eller Lymes sygdom. CDs Mimi Jakobsen har som bekendt lidt af denne sygdom, der i hendes tilfælde gav lammelser i ansigtet.

Hvis man fjerner skovflåten inden for 24 timer, skulle risikoen for, at man får borreliose dog være minimal.

Der er forskel på en skovflåt og en tæge. Man kan kende forskel på en tæge og en skovflåt ved at tælle deres ben:

Skovflåten er en lille blodsugende mide. Den har otte ben. Flåten lever normalt af at suge blod fra større dyr som hjorte, men kan også sætte sig på mennesker.

Tægen ligner en bille og har seks ben. Tægen er et insekt, som er uskadelig over for mennesker.

Skovflåten -  Hvordan overfalder skovflåten sit bytte:

Skovflåten sidder på et højt græsstrå eller lignende og venter på, at en potentiel vært skal komme forbi. Får man en flåt på sig, vil den typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på kroppen (skridtet eller armhulerne). Men den kan slå sig ned alle vegne.

Når flåten har fundet et passende sted, stikker den sin sugesnabel ind i værtens krop. Flåten er en parasit, der lever af blod.

Når flåten er mæt, forlader den sin vært. Eller også fjerner man den selv uden at opdage, hvad det er. I de fleste tilfælde sker der ingenting, men i uheldige tilfælde har skovflåten bakterien borrelia burgdorferi i sit fordøjelsesapparat. Denne mikroorganisme bliver overført til værten, og så kan man få sygdommen borreliose. 

Fjern flåten - Hvordan fjernes skovflåten:

Skovflåten sidder fast med hele hovedet inde i værtens krop. Herfra suger den, så dens bagkrop fyldes med blod.

Når man fjerner flåten, skal man have hele dyret ud.

Det er vigtigt ikke at klemme for hårdt omkring flåten, for så risikerer man, at den tømmer sin mave ind i værtens krop, og der er heri borrelia-bakterien findes.

På apoteket kan man købe en speciel flåt-tang.

Man kan også bruge en smal pincet og tage fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt uden, at den går i stykker.

Træk langsomt og sejt i flåten uden at den går i stykker.

Drop de gamle husråd med at dreje flåten rundt, brænde den med et cigaretskod eller smøre vaseline på til den slipper. Man risikerer blot, at den ''kaster op'' og overfører borrelia til værtens krop.

Skovflåten skal fjernes inden 24 timer. 

Lægen -  Kontakt lægen:

Hvis hovedet bliver siddende. Der er nemlig risiko for at få en infektion med andre mikroorganismer på samme måde som hvis man får en splint i fingeren eller andre fremmedlegemer i huden.

Hvis der opstår en rød plet omkring det sted, hvor flåten har siddet. Pletten bliver gradvist større, og der opstår et hvidt område i midten (Erythema Migrans). Pletten opstår mellem tre og 30 dage efter biddet. I sjældne tilfælde kan man have borreliose uden at få røde mærker.

Skovflåt på hunde og katte. På dyr vil flåten typisk sætte sig på hoved- og halsregionen:

Flåten fjernes på samme måde som på mennesker.

Flåten kan behandles med produktet ''Frontline Vet.'', som normalt anvendes til bekæmpelse af lopper hos hunde og katte. Stoffet kan også anvendes forebyggende - så skal kæledyret sprayes på dyrets hud hver 4.uge. Som loppemiddel dog kun hver 8. uge. Ifølge producenten, Merial Norden A/S er midlet vandafvisende og reducerer risikoen for borreliose.

Ifølge en undersøgelse, foretaget af Merial, har 15 pct. af flåterne borreliose i sig, men Merial peger på, at dyr ikke er lige så modtagelige for bakterien som mennesker, idet kun 2,4 pct. af hundene og 1,2 pct. af kattene var inficeret.

Frontline Vet. kan købes hos dyrlæger, på apoteker og hos Matas.

Behandling af skovflåt:

Loppemidlet ''Frontline Vet.'' til hunde og katte kan også anvendes til at behandle kæledyrene mod skovflåt. Ifølge Merial Norden A/S, der forhandler produktet, er det den eneste behandlingsmulighed af flåt, hvis hunden eller katten har fået bæstet på sig.

Læs i øvrigt mere på www.skovflaaten.dk

 
 
 
 
   
advertisers about us design by © i-front.dk.   Copyright i-front software. All rights reserved.